neděle 26. srpna 2007

Neco o americanech


Jak se blizi konec meho pobytu a tim vlastne i meho blogu (pokud budu pokracovat, tak asi po jinym nazvem a hlavne uz to asi nebude tak zajimave), tak mne napada ze musim vyvratit par evropskych mytu o americanech a nektere potvrdit.


  1. Americane nejsou tlusti. Tedda alespon ne vsichni. V podstate je to rozdelne klasicky na bohate a chude, chcete-li tak s universitou a bez. Lide s lepsim vzdelanim si vice uvedomuji zdravotni rizika a take maji vic penez, takze si mohu odvolit kvalitni potraviny. chudsi lide si toho moc neuvedomuji a stejne nic nezbyva nez kupovat co je a chodit na levne jidlo na McDonaldu. Na posilovnu taky nemaji a navic po 8 hodinach v tovarne se jim tam asi ani nechce. Takze pak jsou vic nemocni, coz je stoji dalsi penize a jsou jeste chudsi a tedy vic nemocni atd.

  2. Americane nejsou hloupi. Alespon ti, ktere znam. System vzdelani je tady uplne jiny. Vic zalezi jakou skolu mate, nez jaky je to stupen. Samozrejme lepsi jsou skoly drazsi, na ktere maji jen bohati atd. Vecny kolobeh. Ale starost o chude nadane studenty je prikladna, vsude stipendia apod. Na skole se vic uci spoluprace, komunikace, hledani informaci nez ty infromace. Proto pak vypadji trochu hloupejsi. Nejvetsi nedostatek je, ze neumi skoro zadne jazyky. Max. spanelsky, ale na druhou stranu, kdyz se vsichni ucime anglicky...

  3. Americane jezdi vsude autem. to je pravda. Na druhou stranu, co Vam zbyde, kdyz je to vsude daleko a MHD neexistuje.

  4. Americane jsou rasisti. Myslim, ze dnes uz tu neni ten pravy rasismus typu nebudu sedet vedle cernocha apod. Spis se jedna o takovy ten socialni typ rasismu. Afroamericane jsou casto chudsi, nemaji pristup ke vzdelani apod. Ale pokud prijde cernoch v obleku s plnou penezenkou, tak nema problem. Cili asi jako vztah Cechu a Romu. Vetsi problem jsou ted stejne imigranti.

  5. AMericni se porad usmivaji a rikaji jak se mate apod. To jee pravda. Stejne jako ze vsichni ocekavaji, ze se mate dobre. Mit se spatne je nepatricne a je to Vase neschopnost.

  6. Vsude je problem sexual harrashement. Tady uz to problem neni, protoze zeny a muzi jsou fakt rovnopravni ve vsem. Takze kdyz treba podrzim nekomu dvere, tak koukaji jako vyjevene. Nebo treba vezmu holce tezky kanystr a nasleduje otazka proc? Aby se nemysleli, ze jsem sexista, tak jsem jim vysvetlil, ze podle ceskych zakonu smi zeny nosit bremena jen do 15kg a muzi do 50 (coz je pravda). Takze o mne ted rikaji, ze jsem pravy gentleman apod.

  7. Americane jsou poctivi. Az nechutne na nase pomery. Nikdo to nepodvadi, no proste hruza. V cechach by to nikam nedotahli.

  8. Americane jsou pracoviti. Taky az hruza. Treba jeden spolubydlici ted dela domaci ukol - na univerzite, v nedeli vecer, prvni tyden semestru. o praci doktorandu uz jsem psal.

  9. Americane nemaji moc smysl pro humor. Nebo nedelaji vtipy predemnou, ale fakt jsem od nich nic vtipneho neslysel. A pokud clovek nejaky zkusi, tak se nikdo nesmeje. Mozna je to jazykova bariera, ale humor delame jen mezi cizinci.

  10. Americane jsou hrozne pratelsti, otevreni komunikativni a vubec fajn k cizincum. Takze az nekoho potkate v CR, tak mu to zkuste oplatit. Na druhou stranu v oficilanim styku porad vidite, ze jste clovek druhe kategorie - kredit karta, obcanka apod.

Žádné komentáře: