středa 1. srpna 2007

O autech


Kdyz uz mam konecne prvni zkusenost s rizenim tady, tak mohu napsat neco vice o autech.







  1. Mit auto je naprosto samozrejma nutnost. MHD se nikam nedostanete (pokud na to nemate cely den) a pesky nikam nedojdete, vsechno je daleko. Auto je pomerne levne (rozumny vuz, trebaa jako ma Silvana, tak za 4000$) a muze si ho dovolit fakt kazdy. Kupuje se obvykle na splatky se smesnou mesicni sumou typu 200$. Auto a jizda s nim je tady proste vsedni zalezitost. Jedina draha vec jsou pripadne opravy, jinak je vse levne (benzinm pojisteni)



  2. Velke auto = dobre auto. Cim vetsi, tim lepsi. Nekdy se az divim, ze se takove monstum vejde na silnici. Silnice jsou ovsem hodne siroke a vsude je tedy spousta mista.



  3. Ridicak si muzete udelat v 16. Dela se test a prakticka zkouska (v Severni Karoline). Ridicak pak slouzi asi jako nase obcanka, ma ho kazdy.



  4. Nektera pravidla jsou proste smesna. Treba tady v NC nesmite za jizdy telefonovat pokud jste mladsi 18 let. Pokud ale telefonujete rodicum, tak mate vyjimku.



  5. Pokuty jsou fakt nizke. Treba kdyz nemate pasy, tak to stoji 10$ a to az od tohoto cervence, do te doby to bylo jen varovani. Predpisy se ale lisi stat od statu a tak je potreba si dat pozor. Ale i za parkovani na miste pro vozickare vam daji max. 250$



  6. V NC je limit pro alkohol 0,8 promile, takze docela vysoko. Ale hlavni je, ze to nikdo nekontroluje, takze pokud nemate nehodu, jste za vodou.



  7. Neni zadna povinna vybava, jako treba lekarnicka apod.



  8. silnicni kontroly jsou naprosta vyjimka.



  9. Skoro vsichni maji automatickou prevodovku. Dokonce i kdyz chcete manual, je docela tezke si vybrat auto, ktere ho ma. Automat je dokonce i v jeepech.


  10. Cesta po dalnici je hrozna nuda. Pomerne nizka rychlost, radi automat, plyn dava tempomat, uplne rovna silnice, zadne kopce, NUDA.


  11. Na semaforech se smi jezdit vpravo i na cervenou.




  1. Dopravni znacky jsou blbuvzdorne. Je tam proste napsano, co se od Vas chce. Viz foto.




13. Kazdy stat ma na SPZ nejake heslo. Treba NC first in flight (prvni ve vzduchu). Ale je mozno se nechat udelat na znacku skoro co chcete. Znacky se vozi jen vzadu, vepredu si date treba logo univerzity.



Žádné komentáře: