úterý 31. července 2007

Flow cytometer, slanina a bagety



Dneska jsem mel neobvykly pracovni den. Carolina me vzala podivat se na nektere jeji experimenty s ekotoxicitou do mikrobiologicke laboratore. Pak jsme jeli udelat dalsi pokusy, ktere se meri na magicke zarizeni jmenem flow cytometer. Je to fantasticka hracka, ktera po obarveni DNA nebo jindou sondou dokaze pocitat bunky v prutoku vzorku. Dokonce dokaze rozlisovat jejich tvary a velikosti a povrchy, takze se da v jednom mereni rozeznat vice druhu. V nasi laborce tak delaji treba nitrifikanty a denitrifikanty zaroven. K excitaci se pouziva laser, takze to ma docela silu a vubec je to impozantni pristroj. Pomerne rychle se z toho ale stala rutina a po par hodinach uz jsme oba v tmave a chladne mistnosti (stroj nesnasi teplo) usinali.


Dlouhou chvili jsme si zpestrili vymenou zkusenosti. Chile ma trochu podobnou hitorii jako CR a tak jsme provnavali nektere historickopoliticke aspekty.


V nasi laborce uz jsem jen prefiltroval jezerni vodu na sve dalsi pokusy a sel domu.


S chrisem jsme dneska varili klasickou omeletu se zeleninou a slaninou. Slanina se tady nesmi jist syrova, ale jen po tepelne uprave. Koupili jsme si bagety na dopeceni, ktere byly nadprumerne dobre (na zdejsi pomery).


Vecer jsem se vrhnul na precteni jednoho clanku.

Žádné komentáře: