pondělí 16. července 2007

Divoky zapad a jine zajimavosti


Vcera prisla rec na tema zlocinnosti tady v U.S.A. Josh nam leccos vysvetlil a tak Vam zkusim prevypravet par bodu.
Hrozne zalezi na oblasti. Treba nase ctrvt se povazuje za bezpecnou. Ale jinak Raleigh a Durham jsou dost nebezpecna mesta. To je dalsi duvod, proc vsichni jezdi autem.
Obecne je tady mene zlocinnu nez u nas. Ale jsou o hodne zavaznejsi. Prevazuji loupeze, ozbrojenna prepadeni, vrazdy, znasilneni. Zlodeji jsou extremne agresivni. Tady neexistuje neco jako naval prachu nebo strelim. Tady Vas zastreli a pak si vezmou co chteji. Stejne tak skoro neexistuje klasicka bytarina. Zlodej proste vleze do domu, zabije vsechny a pak si nakrade. Lidi se proto dost boji, u nas muzete spolehat ze si vezmou penize a mobil, tady to nejspis neprezijete.
Zasadni rozdil je v tom, ze zatimco u nas se spolehate na policii, urady apod., tady se spolehaji sami na sebe. Mit zbran je docela obvykle a nejsou v tom moc uredni obstrukce. Hodne lidi spi opravdu s pistoli na nocnim stolku. ZAakony to podporuji a pokud se k vam nekdo vloupa, muzete ho klidne odstrelit. Nejdrsnejsi v tomhle ohledu je Joshuv rodny Texas. Tady muzete zastrelit i toho, kdo Vam jen preleze plot k pozemku. Dale je mozno strilet jakekoli zlodeje koni a dobytka a za tyto kradeze je trest smrti (historicky zakon, ale funguje, moc kradezi tam nemaji). Asi to vypada dost krute, ale vychazi se z toho, ze zlocinci jsou hodne agresivni a proto proste musite strilet prvni a take z velkych vzdalenosti, kdy trva dlouho nez nekdo prijede. Bezne jsou take obcanske hlidky, ktere strezi ctvrt. Hodne je kamer, treba v autobuse byli 3 a audio monitoring.
Dalsi rozdil je v chapani lidskych prav a hodnot. U nas stoji nejvyse lidsky zivot. Tady se stejne ceni vsechna prava vcetne majetkovych. Takze pokud nekdo vleze k vam domu, tak porusil vase prava a tim padem ztratil svoje.
Asi nejmensi zlocinnost je tady na univerzite. Cetli jsme si report Campus Police a nich vybiram.
13:00 hlaseny dve osoby na skateboardu, po prijezu policiste nikoho nevideli
15:00 hlasen podezrely predmet na kurtu na odbijenou, policiste ho nebyli chopni lokalizovat
16:30 legitimovany podezrele osoby, nejednalo se u studenty a bylo jim doporuceno opustit campus
Nejvetsi bezpecnostni probelm v campusu je, ze opili studenti moci na zdi.
Necim jak se Vam libi americky styl prosazeni zakona. Na evropske pomery je do dost drsne, ale musim rict, ze neco bychom mohli aplikovat. Predpokladam, ze se k tomuhle rozbehne nejaka komentarova diskuse, budu ji sledovat.

8 komentářů:

LáLa řekl(a)...

Zdravicko, peknej blog. To strileni do nezvanych hostu se mi mooooc libi.Tohle by tu meli zavyst. Tedka myslim musis cekat nez na tebe vystreli lupic a pak teprf si muzes strelit taky :) jinac je to neprimerena obrana ale ze te muze vodbouchnout, to uz asi nikoho tady nezajima.
Lada

Anonymní řekl(a)...

Tak tohle se mi teda hodně nelíbí. Jestli třeba nejsou zločinci agresivní proto, že ví že když je někdo načapá tak do nich začne střílet. A nebo snadný přístup ke zbraním... podle mě si lidi nekupujou zbraně na to, aby jim někde doma leželi, kdo si jí koupí ten chce střílet....

Martin řekl(a)...

Pokousel jsem se napsat tenhle post co nejvic neutralne. Mne se take vubec nelibi strelba do lidi bez vyzvani. A pro nasi mentalitu to zni hodne nehumanne. Na druhou stranu chapu mistni kulturu. Velmi se mi libi, ze se zde kazdy hodne stara o svuj osu, zatim co my nechavame vse na statu. A uznavam take pravo kazdeho mit zbran a uzit ji k sve obranne. Myslim, ze tato moznost, zde zakotvena v ustave, mozna vytvari prave tato moznost vytvari urcity zodpovedny pristup k obrane sebe i cele zeme. Ale rizika s tim spojena jsou obrovska a je potreba peclive zvazovat vsechna pro a proti.

Anonymní řekl(a)...

No přiznám se že tohle mám ze simpsnů, ale prý mají v ústavě že každý má právo na zbraň, aby se mohl bránit anglickému králi....

Martin řekl(a)...

Pravo nosit zbran zde patri mezi zakladni obcanska prava, at uz je to z jakohokoli duvodu. Kdyz jsem si dnes opet prosel Raleigh a jeho muzea, tak je videt, ze Americane maji k obrane velmi aktivni pristup. Obrana jejich idealu a zajmu je pro ne osobn zalezitosti. Nam to asi pripada jako agresivita, ale pripomenme si, ze bez tohot pristupu bychom ted byli soucasti treti rise a v lepsim pripade zivorili nekde na vychode.

Anonymní řekl(a)...

I inclination not approve on it. I assume warm-hearted post. Expressly the appellation attracted me to read the unscathed story.

Anonymní řekl(a)...

Nice dispatch and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you on your information.

Anonymní řekl(a)...

Easily I to but I think the collection should prepare more info then it has.