pondělí 2. července 2007

Prace, penize, dane a jine nesmysly

Abych porad nechvalil ameriku. Stale nemam univerzitni ID kartu, i kdyz mi minuly tyden slibili, ze ji budu mit okamzite. Takze nemohu pouzivat vlastni PC apod. Nastesti mam hodne spolupracovniky.
Zaroven me to donutilo se poohlednou po vlastnim NTB. Jsou tu fakt levne, slusny stoji tak 600$, viz. treba http://www.bestbuy.com.
Moje rozhodnuti pro NTB urychlila i navsteva v uctarne. V sobotu v baru se se mnou nekdo fotil a tvrdil, ze byt Cech je "exciting" (vzrusujici) a vubec super. A ted uz vim proc. Studenti z Cech tu kvuli smlouve CR-USA nemusi platit dane. Takze si odnesu celou vyplatu a nebudu muset cekat na vraceni dani dalsi rok. Prvni sek bych mel dostat za 14 dni, takze nedostatkem penez bych trpet nemel.
Rano jsem mel bezpecnostni skoleni. Bylo to zajimave, maji tu propracovany system. Ale hlavne to neni formalita. Vedouci laboratore me provedla celou laborkou, ukazala vychody, hasicaky, pristroje a vubec vsechno. Chemikalie se tu vubec nesmi vylevat do odpadu (ani odpadni voda, ani voda se soli, ani treba acetat), ale jen do lahvi s napisem co je vevnitr. Ty se pak likviduji. Vsichni musi neustale nosti bryle, to je naprosto zasadni. Ale nikdo nenosi plast. Ale pochopili, ze jsem zvlastni, takze jsem si mohl jeden objednat (mimochodem ten nejlevnejsi stoji 32$). Na druhou stranu jejich laborka je tak cista, ze to ani neni potreba. Vsechny chemikalie co prijou se pisi do systemu a po vyprazdneni se zase "logout" (odepise) prazdny obal. Jinak jsme odpoledne staveli nas pristroj na UV ozarovani a take jsem se naucil pracovat s HPLC. Takze nyni si mohu sam stanovovat nase latky ve vode.
Jeste neco o nasich planech. Zitra snad spustime UV lampy a zacneme s experimenty. Ve stredu je den nezavislosti a Dr. Knappe planuje spolecnou navstevu ohnestroje. Ale necham se prekvapit. Ve ctvrtek mam dalsi bezpecnosti skoleni (nuklearni bezpecnost kvuli praci s C14). A v patek se jedu podivat na podobne experimenty na Duke university (mistni snobska skola pro bohace, kterou tu vsichni nesnasi, http://www.duke.edu/). A v pondeli jedeme pro vzorky, takze uvidim mistni upravnu vody.

Žádné komentáře: