úterý 10. července 2007

O nakupovani


Dneska se mi zajimaveho a zapsanihodenho nestalo a tak Vas konecne seznamim s nekolika postrehy ohledne zivota v U.S.A. A zacinam pochopitelne nejdulezitejsi zdejsi aktivitou - nakupovanim. Pokusim se vyvratit par omylu a uvest myty na pravou miru.

NE

  1. vsichni nakupuji v hypermarketech - hypermaket jako u nas jsem jeste nevidel a asi ani neuvidim. Nakupni centra jsou koncipovana jako vice budov, mezi kterymi se prejizdi autem. Duvod je jednoduchy, v malych obchodech, jako jsou u nas v nakupnim centru vy nikdo nenakupoval.

  2. v Americe je levno (draze) - zalezi co a kde. Clanek o NTB je zretelnym dukazem toho, ze elektronika je tu dost levna. Naopak treba pivo je strasne drahe a pivo v hospode za 5$ vede opravdu k male spotrebe alkoholu. Potraviny jsou hodne podobne jako u nas. Neco je drahe (zalenina, maso) neco zase docela levne (dzus), ale vestina tak na stejno. Take zalezi na obchode, nas Herris Teeter (http://www.harristeeter.com/) je nekde uprostred. Smesne levny je pak benzin.

  3. V Americe maji jen toastovy chleba. Maji tu strasne druhu peciva. Ovsem vsechny chutnaji stejne, asi jako nase vanocka nebo buchty z kynuteho testa. Dneska jsem mel chleba s maslem a chybel jen mouckovy cukr a byla by to dokonala vanocka.

ANO



  1. Mistni prodavaci jsou nesmirne prijemni, porad se usmivaji (jako vsichni) a nabizeji pomoc. Alespon v HT, kdyz jsem kupoval NTB, tak ochotni nebyli. Nejvic me vdycky udivi jak se ptaji jaky jsem mel den, jak se mam apod. Odpoved samozrejme nikdo neceka

  2. Vyber vyrobku je tady obrovsky. Ode vsecho je strasne moc druhu.

  3. Da se kupit snad vsechno. Americane si radi usnadnuji zivot, takze vedou vyrobky pro jednodussi zivot. U me je cislo jedna moznost si koupit pytel vyrobeneho ledu.

  4. Salatovy bar - v HT me oblibene misto. Velky samoobsluzny pult, kde si clovek namicha salat podle sve chuti. Cena je cca. 5$ za libru (0,5 kg asi), ja se obvykle vejdu do 3$ a mam veceri.

  5. Velka baleni - vsechno se prodava po tuctech. Bezne se udava cena za 2 (parky) az 10 (jogurt) baleni. Mleko a dzus se prodavaji na galony (4l).


2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Tak tenhle článek se mi hodně líbil, jen tak dál :)

Martin řekl(a)...

diky, v nejblizsi dobe zkusim zase nejake srovnani, ale chci pockat az nabudu vice zkusenosti