neděle 15. července 2007

Muzeum historie Severni Karoliny


Nedelni odpoledne jsme stravili v muzeu v centru Raleighu. Videli jsme ho vcera s chrisem a dnes nas tam vzala autem Jishova pritelkyne jenniffer.
Muzeum neni velke, ale ma perfektne pripravene exposice. Jako spravna statni instituce ma vstup zdarma, ale u dveri je kasicka s doporucenou vysi daru pro dospele, deti, studenty apod. Ale my jsme teda byli lakomci a neprispeli.
Musim se priznat, ze za dve hodiny jsem to nestihl projit cele a budu se muset jeste vratit. Zatimco ostatni na mne museli cekat az zkoncim, takze priste jedu asi sam. Stihnul jsem expozici z historie NC, historickych satu a vojenskou. Expozice mistni historie nas zaujala mistnosti o eugenice. Mozna znate tuto zvracenou vedu o dobrych a spatnych genech a nutnosti ty dobre podporit a spatne zlikvidovat. Tady si to vzali docela k srdci a v 20. stol. rozjeli uspesny sterilizacni program. V tom pokracovali dokonce i po valce a ukoncili ho az po 60. letech. Mam pocit, ze o tom nevi ani mistni. Asi nejrozsahlejis je vojenska expozice. Zacina ve valce o nezavislost na britanii, pokracuje obcanskou valkou, svetovou az po posutni bouri a artefakty z iraku, ktere jsou hodne zajimave. Samozrejme je k videni take letou bratri wrightu.
Do muzea se musim jeste vratit a doprojit si ho. Ale je tu jeste prirodovedne a umeni, takze mame kam jit dalsi vikendy.
Musim rict, ze me kvalita muzea prekvapila a trochu povysila tenhle balikov na urcitou uroven kulturniho mesta. Americane asi nemaji moc muzei a hlavne tam asi moc nechodi, ale exposice jsou lepsi nez u nas, rozhodne zadne ndune vitriny plne kramu jako strep z doby kamene, kus ostepu z doby zelezne apod. Muzeum take porada letni tabor, klub mladych historiku a dalsi aktivity.

Žádné komentáře: