čtvrtek 19. července 2007

O jidle


Jak vidite, cekal jsem dost dlouho se svym nejoblibenejsim tematem. Ale parkrat uz jsem to musel nakousnout a tak jsem rozhodl venovat trochu pozornosti tomu, co me provazi celym dnem. Dneska se budu venovat jidlo v restauraci, nabidku potravin treba nekdy jindy.

Snidane

O typicke americke snidani nevim nic, protoze jsem si jeste nevidel. Rano vidam lidi chodit s salky koby na cestu (v plastu, jako kola v McDonalds) a balicky koblih apod. Ja si teda davam jogurt nebo toast. Mistni chleba je totiz znacne podivna smeska, ktera se jen tak s maslem jist neda. Chutna to spis sladce, jako vanocka nebo buchta, nez jako chleba. Drazsi druhy maji sice nejaky pokus o kurku, ale uvnitr je to to same (vdycky od francouzske bagety po americky bagel). Pry v Durhamu se svycarksa pekarna, kde se za velke penize da kupit chleba, ale mozna je to jen legenda.

Obed (lunch)

Na obedy se v zadnem pripade nechodi spolecne. Vetsina lidi si nosi neco z domova (sandwich, salat) a sni to v kancelari. Samozrejme hodne rychle, aby nezaspali praci a nahodou je nekdo nepredbehl. Vyber stravovani neni velky. Bud je mozno jit do blizske ulice, kde je hodne restauraci, nebo vyuzit "food court" (takhle se zove kombinace mekace a bufetu). Nabidka je ovsem vsude stejna. Vedou sandwiche, syrove i zapecene s sirokou nabidkou obloh. Pak nasleduje pizza, kterou mam dost casto, protoze je dobra a clovek se naji za 3$. Pak hamburgery a hranolky ruznych tipu. A naposled brambor nebo rize a toping - pecena brambora nebo varena ryze polita omackou s masem nebo zeleninou chuti jako v menze. A samozrejme hot dog. Jako napoje vsechny varinaty z produkce Coca Cola Pepsi. Samozrejme v automatu.

Vcera jsem byl na obede v Mitchs Tavern. Chtel jsem normalni jidlo, tak jsem objednal rostbif s chips. Prinesli mi sandwich plneny rostbifem a normalni bramborove lupinky. Asi jsem mel verit ostatnim, ze rostbif tu proste znamena sandwich.

Talire a sklo se skoro nepouzivaji. Vsech se serviruje jen na plastu nebo papiru. A to i v Mitchs Tavern. Plastovy kosicek vystlany uboruskem. Pizza z krabice. Espresso je deci kavy v pullitrovem papirovem salku. Pribory jsou samozrejme plastove, ale moc se nepouzivaji.

System ma i sve vyhody. Casto si muzete piti doplnovat dle libosti a servirka proste chodi a doleva za jednu cenu. Ve fodd curtu si muzete vzit co chcete, majonezu, kecup, pribor, brcko, ubrousek, vse zdarma dle libosti. Sul a pepr bali do pytlicku jako cukr. V kavarne mleko (ruzne druhy), cukr, sladidlo, skorice apod. Ale espresso v salku nemaji nikde, maximalne ve sklenicce. Ale normalni je maly kelimek. A dokonce jsou snad na to hrdi, Robin porad rika, at zazijeme kavarnu Starbucks, doma bych nesel na kafe z kelimku ani za nic.

Vecere

K veceri se tu snad ji normalni jidla, jako treba kure s bramborem. Hodne oblibena jsoi jidla mexicka a latinoamericka. Co my ovsem nemuzeme znat, protoze varime spagety, palacinky, hemenex, parky apod. Ale v restauraci si klidne muzete dat hamburgr.

Pro zvlastni prilezitosti se griluje. Vetsinou se delaji hamburgery z mleteho a hot dogy s klobasou na uhli. Uhli se samozrejme rozdelava podpalovacem a nebo ma podpalovac primo vestaveny v briketach.
Porce
Zdejsi porce jsou az prislovecne americky velke. Takze i zrout jako jsem ja se tady bez problemu naji. Vcera jsem do sebe ty chipsy soukal docela tezko, ale nechte na taliri bramburky za 6,5$.

Žádné komentáře: